Diferències

Ací es mostren les diferències entre dos versions de la pàgina.

Link to this comparison view

blog:el_tancament_de_canal_9_i_el_informe_sobre_la_llengua_de_rtvv_de_1990 [30/11/2013 10:00]
blog:el_tancament_de_canal_9_i_el_informe_sobre_la_llengua_de_rtvv_de_1990 [30/11/2013 10:00] (Actual)
Llínea 1: Llínea 1:
 +====== El tancament de Canal 9 i el Informe sobre la llengua de RTVV de 1990 ======
  
 +Des de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana creem necessari, en estos moments, recordar l’informe que sobre la llengua de la RTVV realisà en 1990 esta Secció, junt en la Secció de Filologia i Cursos de Lo Rat Penat.
 +
 +Seguim pensant, com ya manifestàrem fa vora 24 anys, que una televisió valenciana és fonamental per a la recuperació i normalisació de la llengua, i seguim denunciant, com ya férem en aquell informe, la manipulació que de la llengua valenciana s’ha fet en RTVV. Aquell informe conegué vàries edicions i fon remés a Canal 9, pero sense cap d’èxit.
 +
 +Les nostres veus no foren escoltades. No es tingué en conte l’opinió llingüística d’institucions centenàries com esta Real Acadèmia, dedicada a l’estudi i la normativisació del valencià, des de que en 1915 fon creada per la Diputació de Valéncia i que rebé l’encàrrec de redactar una gramàtica de la llengua valenciana, cosa que feu eixe mateix any el filòlec Lluís Fullana. Tampoc es tingué en conte el treball d’una atra centenària entitat com Lo Rat Penat, dedicada durant molts anys -alguns molt difícils- a l’ensenyança del valencià.
 +
 +Ara constatem que el fracàs de Canal 9 no es deu únicament a una mala gestió econòmica, sino a l’utilisació d’un model de llengua que no reflectix la realitat llingüística valenciana, no respecta les formes genuïnes valencianes i que és, com ya díem en 1990: “//un llenguage afectat, sense naturalitat,​ coent, que no es sent com a propi i en el qual no s’identifiquen els valencians//​”. Desgraciadament els anys nos donen la raó. Desigem una ràdio i televisió valenciana pública, digna i viable econòmicament,​ que ajude a la vertebració del nostre territori i que colabore en la recuperació i difusió de les nostres senyes d’identitat,​ de la nostra cultura i, sobretot, de la nostra llengua valenciana; per això aquell informe que la RACV i Lo Rat Penat elaboraren en 1990 torna a estar d’actualitat i l’oferim, de nou, per a que es tinga en conte en la futura ràdio i televisió valenciana que tant necessitem i que ha d’utilisar més el valencià, pero sense els catalanismes lèxics, morfològics,​ sintàctics i fonètics que en l’informe es denuncien i que tant de rebuig i estranyea causen als valencians, danyant greument l’identitat de l’idioma propi.
 +
 +[[:​documents:​informes:​informe_sobre_la_llengua_de_rtvv]]