Llengua Valenciana

La Llengua Valenciana és l’usual per a més de dos millons de parlants de la Comunitat Autònoma de Valéncia (històricament Regne de Valéncia), era la llengua oficial del Regne de Valéncia i hui reconeguda llengua cooficial per l’Estatut d’Autonomia.

El Sigle d’Or de la Lliteratura Valenciana (s. XV) constituïx l’época de major esplendor per a les lletres valencianes, alvançant-se a les demés llengües romàniques. El valencià modern és l’evolució natural del valencià que utilisaven els clàssics, que ademés ya se n’orgullien en les seues obres de dir que escrivien en llengua valenciana.

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes és l’encarregada de l’estudi i promoció de la llengua i lliteratura valencianes, aixina com de la normativisació, a tots els nivells, i de l’us oral i escrit de l’idioma, basant-se en la realitat llingüística valenciana i en criteris científics que s’ha concretat en la seua ortografia, diccionari, estàndart oral…

Les normes ortogràfiques emanades de la Secció foren oficialisades per la Generalitat Valenciana per a l’idioma valencià i en elles fon redactat el primer Estatut d’Autonomia.

Notícies

Nou llistat de paraules en accent diacrític

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes posa a la vostra disposició en l’apartat de Ortografia una nova revisió del llistat de paraules en accent diacrític. Este nou llistat corrig erros i amplia l’informació apareguda en totes les publicacions anteriors, incloent el núm. 27 de la Série Filològica, la tercera edició del Diccionari Ortogràfic i la primera edició del Diccionari General de la Llengua Valenciana.

01/08/2011 19:38

Llibre/DVD: "Li ho diguí a la nit"

portada se lo dije noche

Fa vora dos anys, el poeta burgalés Juan Carlos García Hoyuelos, en vore traduït un poema seu al valencià, es plantejà la possibilitat de que el seu nou llibre de poemes anara traduït a totes les llengües de la península ibèrica. Començà ací un proyecte en el que l’autor es dirigí a les Institucions, Acadèmies i Entitats per a traduir els seus poemes a les diferents llengües.

El proyecte anà prenent forma i se li afegí un DVD de poemes recitats i musicats. Finalment ha participat en ell una nòmina importantíssima de poetes, escritors, músics, autors i artistes en general.

El llibre junt en el DVD acaba d’eixir a la venda al preu de 15 €. Es pot conseguir en la RACV, aixina com en les principals llibreries i centres comercials.

→ Seguir llegint...

13/06/2011 21:07

XXIII Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes

ADVERTÈNCIA: L’acte d’exaltació de la Llengua Valenciana s’ha canviat al Museu de la Ciutat de Valéncia per causes alienes a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té l’honor de convidar-lo als actes organisats per al Dia de la Llengua i de la Cultura Valencianes, en el qual es commemora la mort d’Ausias March. Enguany està dedicat a la figura de Teodor Llorente.

Comunicat de la RACV Pàgina en Facebook

27/02/2011 11:49

Presentació del Diccionari General de la Llengua Valenciana

diccionari_general.jpg

El dia 20 de decembre a les 19h en el Saló d’Actes de l’Ateneu de Valéncia es presenta el Diccionari General de la Llengua Valenciana.

En Voro López Verdejo, acadèmic de número de la RACV i actual Director de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes, ha estat treballant els últims anys junt en un equip de treball de 20 colaboradors i més de cinquanta informants de totes les comarques valencianes, a fi de que este Diccionari General siga una obra completa sobre el nostre idioma.

El Diccionari es presenta en dos luxosos toms.

→ Seguir llegint...

04/12/2010 12:41