Llengua Valenciana

La Llengua Valenciana és l’usual per a més de dos millons de parlants de la Comunitat Autònoma de Valéncia (històricament Regne de Valéncia), era la llengua oficial del Regne de Valéncia i hui reconeguda llengua cooficial per l’Estatut d’Autonomia.

El Sigle d’Or de la Lliteratura Valenciana (s. XV) constituïx l’época de major esplendor per a les lletres valencianes, alvançant-se a les demés llengües romàniques. El valencià modern és l’evolució natural del valencià que utilisaven els clàssics, que ademés ya se n’orgullien en les seues obres de dir que escrivien en llengua valenciana.

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes és l’encarregada de l’estudi i promoció de la llengua i lliteratura valencianes, aixina com de la normativisació, a tots els nivells, i de l’us oral i escrit de l’idioma, basant-se en la realitat llingüística valenciana i en criteris científics que s’ha concretat en la seua ortografia, diccionari, estàndart oral…

Les normes ortogràfiques emanades de la Secció foren oficialisades per la Generalitat Valenciana per a l’idioma valencià i en elles fon redactat el primer Estatut d’Autonomia.

Notícies

Novetats presentades en el XXIV Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes

Ya està publicat en la web el Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació que s’oferí imprés i en CD als assistents a l’acte del XXIV Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes acompanyat de tots els seus anexos. Vos recomanem la seua llectura.

En l’acte es mostraren algunes de les novetats de la web del Diccionari General de la Llengua Valenciana. Ara és possible consultar la conjugació dels més de 7.500 verps del diccionari. També es mostrà el treball que s’està fent per a ilustrar el diccionari que ya està accessible per a tot el públic en la mateixa web.

Volem agrair als colaboradors externs Xavier Gil i Escudero i Josué Ferrer el gran treball que venen realisant ajudant-nos a posar fotos a les entrades del diccionari. També volem demanar disculpes per canviar-li el llinage a Xavier Gil al mencionar-lo en l’acte de presentació, i més quan ha estat colaborant des de l’inici del proyecte fent un grandíssim treball.

El diccionari ya ha satisfet més de 50.000 consultes des de que es publicà en internet el 30 d’octubre de 2011 i el seu us va en aument.

02/03/2012 18:38

XXIV Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes

rocchabas.jpg

Enguany dedicat a l’ilustre croniste i historiador ROC CHABÀS en el Centenari de la seua mort.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té l’honor de convidar-lo als actes organisats per al Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes, en el qual es commemora la mort d’Ausias March.

Serà el dijous 1 de març, llegiu a continuació el programa d’actes.

→ Seguir llegint...

21/02/2012 19:35

Correccions a l'ortografia i l'estàndart oral

Hem publicat en la secció de Documents de la web una versió corregida de la Ortografia de la Llengua Valenciana i Estàndart Oral Valencià. Hem publicat també la fe d'errates feta sobre l’edició impresa de 2005 i que podeu imprimir per a guardar en companyia de l’original.

01/02/2012 10:13

Diccionari General de la Llengua Valenciana en internet

Tenim la satisfacció de posar a la vostra disposició una obra importantíssima i en un grandíssim valor documental. Des d’ara podeu consultar per internet el Diccionari General de la Llengua Valenciana. Podeu accedir ad ell pulsant en l’enllaç anterior i també des de l’enllaç que hem posat en la pàgina del diccionari ortogràfic.

30/10/2011 10:52