Llengua Valenciana

La Llengua Valenciana és l’usual per a més de dos millons de parlants de la Comunitat Autònoma de Valéncia (històricament Regne de Valéncia), era la llengua oficial del Regne de Valéncia i hui reconeguda llengua cooficial per l’Estatut d’Autonomia.

El Sigle d’Or de la Lliteratura Valenciana (s. XV) constituïx l’época de major esplendor per a les lletres valencianes, alvançant-se a les demés llengües romàniques. El valencià modern és l’evolució natural del valencià que utilisaven els clàssics, que ademés ya se n’orgullien en les seues obres de dir que escrivien en llengua valenciana.

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes és l’encarregada de l’estudi i promoció de la llengua i lliteratura valencianes, aixina com de la normativisació, a tots els nivells, i de l’us oral i escrit de l’idioma, basant-se en la realitat llingüística valenciana i en criteris científics que s’ha concretat en la seua ortografia, diccionari, estàndart oral…

Les normes ortogràfiques emanades de la Secció foren oficialisades per la Generalitat Valenciana per a l’idioma valencià i en elles fon redactat el primer Estatut d’Autonomia.

Notícies

XXII Semana del Llibre Valencià

Vos convidem un any més a participar en la Semana del Llibre Valencià que enguany es celebrarà del 6 al 9 de maig en la sèu de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana en Carrer Avellanes, 26, Valéncia.

Podeu vore a continuació el programa en les activitats que tindran lloc durant la semana.

→ Seguir llegint...

25/04/2013 21:09

XXV Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes

Enguany dedicat al XXX aniversari de l’aprovació pel Vaticà dels texts llitúrgics en llengua valenciana.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té l’honor de convidar-lo als actes organisats per al Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes, en el qual es commemora la mort d’Ausias March.

Els actes de commemoració seran el dilluns 4 de març.

→ Seguir llegint...

28/02/2013 14:22

Utilisem "Bon ninou"

La secció recomana utilisar “bon ninou” per a felicitar l’any nou i aixina recuperar una forma clàssica i patrimonial valenciana: “ninou”. El Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació ya l’incloïa en el llistat de formes genuïnes i diferencials valencianes que devem potenciar. Aixina que, en les vostres felicitacions nadalenques: “Bon Nadal i Bon Ninou”.

13/12/2012 17:35

Semana del Llibre Valencià 2012

La RACV celebra un any més la Semana del Llibre Valencià. Una semana en la que la programació d’actes gira al voltant de la figura del llibre.

  • El dilluns 14 s’inaugura a les 12h una Exposició de llibres antics que es podran adquirir a preus inimaginables, juntament en les edicions actuals i les novetats editorials. També es podrà contemplar -i adquirir- una mostra dels facsímils històrics de Vicent García Editors, alguns, eixemplars únics, que arriben al valor de 5.000€.
  • El dimarts 15 el propi editor, Ricart Vicent, nos ilustrara`en una magna conferència, o tertúlia com ad ell li agrada resenyar, sobre el el llibre i l’imprenta valenciana.
  • El dimecres 16 toca presentació de llibres. La lliteratura en llengua valenciana oferix les últimes produccions per mig de la AELLVA i Edicions Mosseguello.
  • El dijous 17 complirem ya la consecució dels XIX Recitals Poètics que la AELLVA ve organisant. Enguany i degut al bon sabor que deixà l’any passat l’experiència de “Seguint el rastre d’un llibre”, realisarem la segona edició.

Vos esperem a tots en la sèu de la RACV, carrer Avellanes nº. 26. Ciutat de Valéncia.

14/05/2012 10:24