La Llengua Valenciana és l’usual per a més de dos millons de parlants de la Comunitat Autònoma de Valéncia (històricament Regne de Valéncia), era la llengua oficial del Regne de Valéncia i hui reconeguda llengua cooficial per l’Estatut d’Autonomia.
El Sigle d’Or de la Lliteratura Valenciana (s. XV) constituïx l’época de major esplendor per a les lletres valencianes, alvançant-se a les demés llengües romàniques. El valencià modern és l’evolució natural del valencià que utilisaven els clàssics, que ademés ya se n’orgullien en les seues obres de dir que escrivien en llengua valenciana.
La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes és l’encarregada de l’estudi i promoció de la llengua i lliteratura valencianes, aixina com de la normativisació, a tots els nivells, i de l’us oral i escrit de l’idioma, basant-se en la realitat llingüística valenciana i en criteris científics que s’ha concretat en la seua ortografia, diccionari, estàndart oral…
Les normes ortogràfiques emanades de la Secció foren oficialisades per la Generalitat Valenciana per a l’idioma valencià i en elles fon redactat el primer Estatut d’Autonomia.
Notícies
El Ple de l’Ajuntament de Valéncia, en la sessió ordinària del dia 31 de març de 2016, adoptà, per unanimitat de tots els grups polítics, iniciar les actuacions necessàries per a l’adaptació oficial del nom del municipi de Valéncia a la llengua valenciana.
Atés que existix controvèrsia, tant a nivell social com entre els experts, sobre si la forma valenciana del topònim és “València”, en accent obert sobre la e (com propon l’acort municipal) o be “Valéncia”, en accent tancat, la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes emet el present informe tècnic, que analisa dita qüestió des del punt de vista filològic.
Informe de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV sobre el topòmim “Valéncia”
ACTUALISACIÓ: Resposta de L. Peñarroja a la desestimació de l'Ajuntament de Valéncia.
Els dies 9, 10 i 11 de decembre es celebrarà en la sèu de la RACV, la Fira del Llibre de Nadal, en l’intenció d’incentivar el llibre i la cultura en general com a regal per ad este Nadal.
Descontes i ofertes especials per al millor detall.
Vos esperem a tots.
Dia 14 d’octubre a les 19:30 h. En l’Ateneu Mercantil de Valéncia. Plaça de l’Ajuntament nº 18.
Elaborada per la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV i coeditada per esta i Lo Rat Penat, en motiu del centenari de la real institució i de la seua primera publicació en 1915, la Gramàtica Elemental de la Llengua Valenciana del filòlec Lluís Fullana.
La nova gramàtica és el resultat d’un treball d’equip dut a terme per acadèmics, membres de les seccions de llengua i lliteratura valencianes de la RACV i Lo Rat Penat, aixina com membres de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana; definix el valencià actual, sense perdre de vista als clàssics valencians, i alça a la categoria de norma culta a seguir totes aquelles singularitats que la llengua valenciana té hui en dia dins del conjunt de les llengües romàniques.
En l’acte de presentació intervindran: